spelregels jeugd JO8 en JO9 ( 2017-2018)

Spelregels JO8 en JO9

Aftrap: de aftrap wordt genomen in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf de eigen helft.

Keeperbal: wanneer de keeper een bal vangt die niet is uitgegaan mag de keeper het spel voortzetten door de bal te gooien, passen of uit de handen te schieten.

Achterbal: de achterbal wordt vanaf de grond genomen door de bal te passen of te schieten.

Hoekschop: hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten vanaf het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen.

Doelpunt: bij een doelpunt vindt de aftrap plaats in het midden van het veld. Beide teams beginnen weer vanaf eigen helft.

Uitbal: als de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal ingedribbeld.

Vrije bal: een vrije bal mag ingedribbeld, gepasst of geschoten worden.

Terugspeelbal: een terugspeelbal mag door de keeper niet opgepakt worden.

Overtreding / scoringkans: bij een overtreding wordt een vrije bal door de tegenpartij genomen. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend.

Afstand: de tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.

Speeltijd: De speeltijd voor onder 8 en onder 9 is 2 x 20 minuten. Voor onder 10 is dat 2 x 25 minuten.

Time-out: Per helft vindt er bij O.8/O.9 na 10 minuten en bij O.10 na 12,5 minuten een time-out plaats van maximaal 2 minuten. Hierin heeft de begeleider de mogelijkheid om een korte terugblik te doen, tips en aandachtspunten aan te stippen en kunnen de kinderen even wat drinken.

Rust: Na de eerste helft vindt de rust plaats van maximaal 10 minuten.

Stand & Klassement: De KNVB zal geen standen of klassementen tonen. Wel worden de uitslagen van wedstrijden bijgehouden om de speelsterkte per team te bepalen en op basis daarvan

eventueel teams te herindelen.

Begeleiding: Bij deze wedstrijdvorm is er een spelbegeleider van minimaal 12 jaar oud in sportkleding aanwezig. De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt de spelregels uit. Als het nodig is mag de spelbegeleider wel het veld in bewegen.

Balmaat: De KNVB adviseert om met een balmaat 4, van 290 gram, te spelen.

Rituelen: Stimuleren om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five als dank voor een leuke wedstrijd.

Strafschop (7 meter): Strafschoppen worden alleen gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scorings-kans. Na afloop van de wedstrijd kunnen er door beide teams strafschoppen worden genomen.

Afloop wedstrijd: De lijnen en doelen moeten door het thuis spelende team weer opgeruimd worden, zodat de volgende wedstrijd gespeeld kan worden.

Competitie: Er wordt wel een competitie (poule-indeling en wedstrijdschema) georganiseerd voor deze wedstrijdvorm.

De nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen betekenen ook een verandering in de rol van de arbitrage.

Arbitrage 6 tegen 6

  • De voortgang van het spel wordt bewaakt door een zogenoemde spelbegeleider;
  • De basispositie van de spelbegeleider is langs het veld en hij/zij beweegt mee met het spel. Wanneer het spel het nodig maakt kan de spelbegeleider het veld in bewegen;
  • De spelbegeleider bewaakt de spelregels, legt de spelregels uit en zal alleen bij onduidelijkheid corrigeren en een beslissing nemen door middel van een fluitsignaal.